Portland Parks Maintenance Master Plan

Portland, Oregon

Filed In: , , ,

Located within Mt Tabor Park, the maintenance yard evolved from horse barns, storage sheds and green houses to the center of Portland Parks & Recreation’s (PP&R) maintenance facility.  The new master plan provides a multi-phased, uninterrupted operational hub that is visually tucked into the hillside of the park utilizing vegetated roofs and walls.  The plan also includes a new bike and pedestrian entrance, a new two-story administrative building with public meeting areas, and interpretive displays of the 1903 Olmsted Park plan and integrated sustainable design features.

The project team, PP&R and a 35-person community board created the master plan with a concentrated footprint that provides offices for approximately 150 staff, two-level parking structure, and work/storage warehouses for landscape, carpentry, painting, welding, ball-fields maintenance, and plant production. It extends and refines the public domain of the park with new pathways to support public access across busy traffic. The plan won public bond approval and is currently in the first phase of the construction documents. Lando and Associates lead the site sustainability efforts and landscape architecture for the design team (prime: opsis architecture).